Újabb medvék jelentek meg Magyarországon

2018. augusztus 05.

Címkék: bükk, medve, kóborlás, Északi-középhegység

Továbbra is folyamatos a medvék mozgása térségünkben. Nemrégiben két bocsával kóborló anyaállatot azonosítottak.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense arról számolt be a Magyar Időknek, hogy három medve tartózkodik a nemzeti park területén, de feltételezhetően több egyed is van a térségben.

Teljes cikk

Olvad Svédország legmagasabb pontja

2018. augusztus 04.

Címkék: Svédország, gleccser, olvadás, rekordmeleg

Elolvasztja Svédország legmagasabb pontját, a skandináv állam északi részében lévő Kebnekaise-hegy gleccser borította déli csúcsát az északi-sarkvidéket sújtó rekordmeleg - számoltak be a kutatók.

„Soha nem tapasztaltam még ilyen mértékű hóolvadást a déli csúcson, mint idén nyáron” — húzta alá közleményében Gunhild Ninis Rosqvist, a Stockholmi Egyetem professzora. Rosqvist, aki a Kebnekaise szomszédságában működő Tarfala kutatóállomás vezetője is egyben, évek óta méri a déli csúcs magasságának változásait egy, a klímaváltozást tanulmányozó kutatás keretében.

Teljes cikk

Igazi strandidő uralkodik a Balti-tengernél

2018. augusztus 03.

Címkék: Németország, kánikula, vízhőmérséklet, Balti-tenger

Továbbra sem enyhül a kánikula Németországban, csütörtökön már a Földközi-tenger hőmérsékletét is megközelítette a Balti-tenger az észak-német partoknál. Az egyik legnépszerűbb fürdőhelyen, a Rostock mellett Warnemündénél 24 Celsius-fokos a tengervíz hőmérséklete.

Lübeck térségében 25 Celsius-fokot, a lengyel határnál fekvő Ueckermündénél 27 fokot mértek, amely inkább a francia Riviérára jellemző. A Balti-tenger németországi partvidékén július végén, augusztus elején 17–19 Celsius-fok a megszokott.

Teljes cikk

A Mol beszáll a nemzetközi műanyag-újrahasznosítási üzletbe

2018. augusztus 03.

Címkék: hulladék, újrahasznosítás, műanyag, Mol

A Mol Csoport és a műanyaghulladék újrahasznosításával foglalkozó német APK stratégiai együttműködési megállapodást írt alá – közölte a magyar olajipari vállalat az MTI-vel. A megállapodást a felek szerdán a németországi Merseburgban írták alá.

Az együttműködés első lépéseként a Mol támogatást nyújt az APK vállalat merseburgi üzemének befejezéséhez, amely az előremutató, oldószeralapú Newcycling folyamat első üzemeként szolgál majd. Az új technológia komplex műanyaghulladékokból magas minőségű polimereket képes előállítani.

Teljes cikk

Minden idők legmelegebb négy éve van mögöttünk

2018. augusztus 02.

Címkék: meleg, jelentés, El Nino, klímahatóság

A NOAA amerikai klímahatóságnak az elmúlt év globális éghajlati trendjeit összefoglaló jelentése szerint az elmúlt négy év volt a legmelegebb a világon, ezen belül 2017 volt a harmadik legmelegebb esztendő a feljegyzések 19. század végi kezdete óta.

Az El Nino légköri jelenség nélküli éveket számítva 2017 volt a legmelegebb a Földön 1880 óta. Az El Nino bizonyos években megemeli a hőmérsékletet a Csendes-óceán térségében.

Teljes cikk

Megtizedelhetik a hőhullámok az emberiséget a jövőben

2018. augusztus 02.

Címkék: megelőzés, hőhullám, trópusok, halálozás

Drasztikuson megnőhet a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma a világ bizonyos részein 2080-ra, amennyiben az emberek nem tudnak alkalmazkodni az egyre emelkedő hőmérsékletekhez. A kutatók szerint csökkenthető a szélsőséges hőséggel összefüggő halálozások kockázata.

A trópusi és szubtrópusi régiókban nőhet meg leginkább a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma, de Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok lakossága is fokozott veszélyben van a PLOS Medicine című internetes folyóiratban publikált tanulmány szerint.

Teljes cikk

Mobilalkalmazás segít vízhez jutni a hőségben

2018. augusztus 01.

Címkék: ivóvíz, ingyenes, mobilalkalmazás, közkutak

A letölthető mobilalkalmazás a magyarországi közkutakról informálja a felhasználókat. Az applikáció mintegy tizenegyezer helyszínt tartalmaz, ahol ingyenesen juthatunk ivóvízhez.

A nagy kánikulában rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk. Petró Tamás, a Közutak mobilalkalmazás fejlesztője a hirado.hu-hoz eljuttatott közleményében tudatta, hogy a kozkutak.hu oldallal együttműködve készült el az az alkalmazás, amely a hazánkban található ingyenes vízvételi lehetőségeket listázza. Az applikáció Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető, és nem tartalmaz zavaró reklámot.

Teljes cikk

Túlfogyasztás napja: hét hónap alatt feléltük az éves erőforrásainkat

2018. augusztus 01.

Címkék: cselekvés, WWF, világnap, túlfogyasztás

Közös cselekvésre buzdít a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében, mivel az idén még a tavalyinál is korábban, mindössze hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Ez a fogyasztási szint értelemszerűen nem tartható fent: törekednünk kell arra, hogy lecsökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a mértéket, amelyet a Föld egy év alatt képes újratermelni. Tavaly ez a nap augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát. Ez a dátum szimbolikus: azt a hatalmas nyomást jelképezi, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol.

Teljes cikk


Portugáliában 45–50 fokos meleg várható

2018. július 31.

Címkék: Portugália, hőség, félsziget, maximumhőmérséklet

Hazánkban az idén még nem fordult elő úgynevezett „forró nap”, vagyis nem emelkedett 35 fok fölé a maximumhőmérséklet – elviselhetetlen hőségre számíthatnak viszont az elkövetkező napokban az Ibériai-félsziget lakói.

Ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 Celsius-fok fölé Magyarországon, és a mostani kánikulai időszak alatt sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Bár a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon nálunk inkább abban rendkívüli, hogy ez idáig nem fordult elő úgynevezett nap – amikor forró napokon a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Teljes cikk