Több száz veszélyeztetett tengeri teknős tetemére bukkantak Mexikó partjainál

2018. augusztus 29.

Címkék: tengerpart, teknős, tetem, Mexikó

A teknősök maradványait a mexikói Barra de Colotepec tengerparti település területén találták meg. A Reuters brit hírügynökség fotósa által készített képeken több tucat, látszólag halászhálóba gabalyodott, oszlásnak indult tetem látható.

A Reuters bár nem közölte, hogy mely fajhoz tartoznak a teknősök, megjegyezte: az olajzöld fattyúteknősök  – amelyeket a mexikói hatóságok szerint a kihalás fenyeget – május és szeptember között raknak tojást az észak-amerikai ország csendes-óceáni partjain. 

Teljes cikk

Kisebb lesz a napraforgótermés

2018. augusztus 29.

Címkék: gabona, napraforgó, termés, betakarítás

Hiába nőtt 3 százalékkal a vetésterület, a meleg miatt 3-4 százalékkal kisebb lesz a napraforgótermés az idén, ugyanakkor a nyári szárazságnak köszönhetően a termelők közül sokan megspórolhatták a betakarítás előtti deszikkálás, a növény vegyszeres kiszárításának költségeit – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A lap nemrégiben megjelent cikke szerint ez hektáronként 11-13 ezer forinttal mérsékelheti a termelők költségeit.

Teljes cikk

Jelentősen mérséklődött a parlagfű pollenkoncentrációja

2018. augusztus 28.

Címkék: pollen, koncentráció, mérséklődés

Az átvonuló hidegfront és a csapadékos idő hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte jelentősen mérséklődött, az elkövetkező napokban azonban várhatóan ismét emelkedik és újra többfelé elérheti a nagyon magas szintet – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet a Facebook-oldalán.

Mint írták, a csalánfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenje általában közepes-magas koncentrációt ér el. Helyenként az üröm és a libatopfélék pollenje is közepes koncentrációban lehet jelen, míg a pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja valószínűleg továbbra is alacsony marad.

Teljes cikk

Ritka jelenség a Dunán

2018. augusztus 28.

Címkék: rekord, Duna, vízszint, alacsony

Az elmúlt napokban a Duna alsó szakaszán öt városban volt olyan alacsony a Duna vízszintje, mint soha korábban. Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson, Domboriban és Baján dőlt meg a rekord. Bajánál a Duna a csapadékhiány és a szárazság miatt 48 centiméter

Csak az utóbbi napok hoztak enyhülést a Duna vízszintjének csökkenésében, azonban úgy tűnik, ez sem tart sokáig.

Teljes cikk

Elapadóban vannak Izrael vízforrásai

2018. augusztus 27.

Címkék: Izrael, hatóság, apadás, vízforrás

Kiszáradóban vannak Izrael vízforrásai az izraeli vízügyi hatóság szerint – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.

A vízügyi hatóság vasárnap kiadott jelentése szerint öt aszályos esztendő után annyira drámai a helyzet, hogy ha a következő télen átlagos vagy akár annál nagyobb mennyiségű csapadék esne, már az sem tudná megállítani a vízforrások kiszáradását, miközben ráadásul várhatóan ismét átlag alatti lesz csak csapadék.

Teljes cikk

A Nyugat-nílusi láz az állatokra veszélyesebb mint az emberekre

2018. augusztus 27.

Címkék: madarak, vírus, Nyugat-nílusi láz, emlősök

Mivel az állatok kevésbé védettek a szúnyogfertőzéssel szemben, veszélyeztetettebbek a nyugat-nílusi lázra – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 Ma este vasárnapi adásában. A szakértő megerősítette a tisztifőorvos korábbi nyilatkozatát, hogy Magyarországon nincs járványveszély a nyugat-nílusi láz miatt.

Az Állatorvostudományi Egyetem tanárát annak kapcsán kérdezték, hogy Magyarországon eddig csaknem hatvanan fertőződtek meg a nyugat-nílusi lázzal, amely négy halálos áldozatot követelt.

Teljes cikk

Kártevők hada fenyeget német nagyvárosokat

2018. augusztus 26.

Címkék: Németország, kártevő, nagyváros, hőség

Vészesen elszaporodtak a patkányok több német nagyvárosban, köztük Berlinben és Hamburgban – írta a napokban a Bild című német lap. Szemtanúkra hivatkozva azt írja a honlapján a napilap, hogy például a német fővárosban már az emberektől sem félnek a rágcsálók.

A veszélyes rágcsálók Berlin néhány negyedében már napközben is gyakran feltűnnek, és nem félnek az emberektől. A patkányészlelések száma 4-5 éve folyamatosan emelkedik, és a patkányirtó akciók száma tavaly először meghaladta a tízezret – mondta a lapnak Sylvia Kostner, a városi egészségügyi és szociális hivatal munkatársa.

Teljes cikk

Negatív rekordokat dönt a Duna vízállása

2018. augusztus 25.

Címkék: rekord, Duna, vízállás, negatív

Bajánál például soha nem volt még olyan alacsony a vízszint, mint csütörtökön délután. Több nagyobb szállodahajó Budapesten ragadt, korlátozták a mohácsi komp forgalmát.

A dunaújvárosi kikötőben áll az iszap, a stégek alól eltűnt a víz. A horgászok nem tudnak kievezni a csónakokkal. Azt mondják: utoljára az ötvenes években fordult elő ilyen.

Teljes cikk

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Hawaiion

2018. augusztus 24.

Címkék: Hawaii, sziget, rendkívüli állapot, hurrikán

Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére a Lane hurrikán miatt – jelentette be a Fehér Ház csütörtökön.

A rendkívüli állapot kihirdetése azt jelenti, hogy Hawaii jelentős szövetségi anyagi segítségre számíthat. David Ige, az állam kormányzója szerda este kérte az elnököt erre a döntésre. A hurrikán – a meteorológusok előrejelzéseivel ellentétben –  csütörtökön helyi idő szerint a reggeli órákban még nem ért partot, hanem óránként 215 kilométeres sebességgel Oahu szigete felé tart. Oahun van Hawaii fővárosa, Honolulu.

Teljes cikk

Tartós hőségre figyelmeztetik az országot

2018. augusztus 23.

Címkék: hőség, figyelmeztetés, középhőmérséklet

A napi középhőmérséklet általában 25, 26 Celsius-fok körül alakul: a tartós hőség miatt Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben – írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Az előrejelzés szerint a többórás napsütés mellett szórványosan, legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar. A szél időnként megélénkülhet, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

Teljes cikk