Elpusztult Koko, az amerikai jelbeszédet elsajátító gorilla

2018. június 22.

Címkék: Amerika, gorilla, jelbeszéd

A Gorilla Alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy az amerikai jelbeszédet megtanuló, 46 éves nyugati síkvidéki nőstény gorillát álmában érte a halál kedden, az alapítvány kaliforniai birtokán, ahol Koko egy hímgorillával élt.

Koko a San Franciscó-i állatkertben született 1971. július 4-én, a Hanabi-ko nevet kapta, de csak Kokónak becézték. Egyéves korától tanította őt jelbeszédre Francine Patterson, a Stanford Egyetem kutatója.

Teljes cikk

Iható-e a Balaton vize?

2018. június 22.

Címkék: víz, egészségügy, minőség, balaton

Úgy tartják, hogy a Balaton vízminősége annyira jó, hogy akár inni is lehetne belőle. Azonban a szakértők több ponton is óvatosságra intenek.

A Balaton vize nem tartalmaz káros anyagokat, így ha valaki belekortyol, nem betegszik meg – mondta a Balatoni nyár című műsorban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Teljes cikk

Az ősi növényfajok mérsékelhetik a klímaváltozás hatásait

2018. június 21.

Címkék: klímaváltozás, vetésforgó, termőtalaj, növényfajta

Elemzők szerint a klímaváltozás jelentősen csökkentheti a növénytermesztés eredményeit, főleg a monokultúrás termesztés esetében. Ezért a szakértők szerint érdemes lenne a mezőgazdasági ágazatnak újból felfedeznie olyan fajokat, mint a a hajdina, a borsó, a lóbab vagy a csillagfürt. De az Andokból származó quinoa, más néven rizsparéj is jó szolgálatot tehet Európában.

Sven Erik Jacobsen, a Koppenhágai Egyetem professzorának állítása szerint a régi, a termesztésből már-már kiszoruló, főleg meleg vagy a trópusokkal határos körzetekből származó fajok termesztésbe állítása segíthet a negatív klimatikus hatások kivédésében.

Teljes cikk

Színes dámborjak születtek a Budakeszi Vadasparkban

2018. június 21.

Címkék: vadaspark, Budakeszi, borjú, dám

A Budakeszi Vadasparkban június elején egy kuriózumnak számító, fekete dámborjú látta meg a napvilágot, pár nappal később pedig két terrakotta színű borjúval bővült a vadaspark dámállománya. A tehenek ugyan még féltő gonddal védik a kicsiket, de a kitartó és figyelmes várakozók már megleshetik a sokszínű csapatot.

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajokat bemutató Budakeszi Vadasparkban a szénszínű kisborjú érkezésével lett teljes a színpaletta, ugyanis így a dámszarvasoknál jellemző mindhárom színváltozattal megismerkedhetnek a látogatók.

Teljes cikk

A rovarok pusztulása a klímaváltozásnál is veszélyesebb

2018. június 20.

Címkék: klímaváltozás, sokszínűség, pusztulás, rovar

Az Alexander König Zoológiai Kutatómúzeum igazgatója egy értekezleten mutatott rá arra, hogy a biológiai sokszínűség beszűkülése a rovarok esetében az éghajlatváltozásnál is nagyobb veszélyeket rejt.

Német, holland és brit kutatókból álló csoport majdnem harminc éven keresztül, különböző természeti adottságokkal rendelkező helyszíneken – elsősorban Északnyugat-Németországban – folytatott vizsgálataiban felmérte a rovarállomány változásait. Még a szakértők számára is meglepő eredmény született.

Teljes cikk

Tihany lehet a világ legszebb faluja

2018. június 20.

Címkék: verseny, fenntarthatóság, balaton, Tihany

A sokak által kedvelt Balaton-parti falu a utóbbi években számos hazai és nemzetközi elismeréssel lett gazdagabb. Jelenleg is versenyben van a település egy kanadai székhelyű nemzetközi környezeti, virágosítási versenyben.

A Communities in Bloom – magyarul virágos közösségek – versenyén az írországi Birdhill, a kanadai Fogo-sziget, az olasz Pomaretto és az angol virágosítási versenyt többször megnyerő walesi Usk szerepel Tihany kihívói között. Magyarországról a Csongrád megyei Szentes szerepel még a döntőben a nagyvárosok kategóriájában.

Teljes cikk

Egyszerűbbé válik a napelemek telepítés

2018. június 19.

Címkék: napelem, jogszabály, telepítás, földügy

A földügyi rendeletek egyik apró módosítása hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben lehessen a jövőben napelemet telepíteni. Az új jogszabály értelmében a saját ingatlanon megvalósított villamosmű engedélyezésekor az iratok másolatban is benyújthatók.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály hatályon kívül helyezi a villamosenergia-ipari építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló rendelet egyik passzusát. Ennek értelmében a jövőben másolatokat is elfogad az illetékes hatóság.

Teljes cikk

Nagyon erős UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2018. június 19.

Nagyon erős UV-B sugárzás várható kedden - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében.

Mint írták: a Dunántúlon a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7,7-es UV-B sugárzás várható. Ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást. Ilyenkor, normál bőrtípusnál, már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet – hívták fel a figyelmet.

Teljes cikk

Tudatos közösséget teremtett az együtt művelt kert Békásmegyeren

2018. június 18.

Címkék: fenntarthatóság, kert, Békásmegyer, közösségi

Csupán néhány száz méterre a Duna parttól, a békásmegyeri lakótelepen már öt éve működik a közösségi kert. Ez az együtt művelt kert levegőt tisztít, vegyszermentes zöldségeket ad, és közösséget is teremt.

2013-ban, amikor Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Városi Kertek Egyesületének együttműködésében megnyílt a kert, a közösségteremtő ereje mellett az egészség és környezettudatosságra való ösztönzés is elsődleges szempont volt. A kertben csak bio növényvédő szereket szabad használni.

Teljes cikk

Újabb afrikai elefánt született a Nyíregyházi Állatparkban

2018. június 18.

Címkék: nyíregyháza, afrikai elefán, állatpark

Afrikai elefántborjú született szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. A feltehetően nőstény ivarú utódot természetes úton, komplikációmentesen hozta világra az anyja.

Gajdos László, az állatpark igazgatójának közlése szerint a valószínűleg nőstény ivarú új utód problémamentesen jött világra, anyja gondoskodóan terelgeti kifutójukban, és már a csapat többi tagjával is megismertette.

Teljes cikk