Műanyagszemcséket és vegyszereket találtak az Antarktiszon

2018. június 10.

Címkék: szennyezés, műanyag, Antarktisz, vegyszer

Már az Antarktisz távoli vizeiben is kimutatható a műanyag- és vegyi szennyezettség.

Az év elején vett vízminták szinte mindegyikében találtak mikroműanyagot. A hóban ezen felül olyan mérgező anyagokra bukkantak, mint a PFA-k (poli- és perfluoralkil anyagok) és a PFC-vegyületek (polifluoroalkilok, más néven perfluor-karbonok), melyekkel a kültéri ruhadarabokat vonják be.

Teljes cikk

Példátlan méreteket ölt a korallok pusztulása

2018. június 09.

Címkék: Ausztrália, korallzátony, pusztulás, jelentés

Az eddig megfigyelt legnagyobb mértékű korallpusztulás sújtja az ausztrál Nagy-korallzátony területének egészét. Derült ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet legújabb jelentéséből.

 A szigetország kormánya mellett működő kutatóintézet szakemberei kétévente tartanak állapotfelmérését az északkeleti Queensland állam partjainál húzódó összes korallzátonynál és rendszeresen közzé teszik az eredményeiket.

Teljes cikk

Hétköznapi változtatásokkal is meg lehetne fékezni a felmelegedést

2018. június 08.

Címkék: fűtés, utazás, globális felmelegedés, változtatások

Másfél Celsius-fokban lehetne korlátozni a globális felmelegedést, ha olyan hétköznapi dolgokon változtatnánk, mint az utazás módja, a házak fűtése és hűtése. Minderről egy új nemzetközi kutatás számolt be.

Ez a tanulmány az első, amelyik megmutatta, miként lehet elérni a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásban kitűzött célt – a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – kísérleti technológiák használata nélkül.

Teljes cikk

Napokon belül kezdetét veheti a tiszavirágzás Szegeden is

2018. június 08.

Címkék: Tisza, szeged, kérész, tiszavirágzás

A következő napokban érdemes lesz kilátogatni a Tisza szegedi szakaszára. Szemtanúi lehetünk a kérészek násztáncának, a tiszavirágzásnak. A szokatlanul korán beköszöntött nyári idő miatt ezeknek a különleges rovaroknak is hamarabb kezdődött el a rajzása a folyó különböző szakaszain.

A Tisza-tó élő tiszai szakaszán már több mint egy hete kezdetét vette a kérészek rajzása. Az idei, szokatlanul korán jött nyári idő miatt két héttel előbb elkezdődött a tiszavirágok röpte.

Teljes cikk

Rózsaünnepet tart a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykert

2018. június 07.

Címkék: rozsa, program, állatkert, látogató, rózsa

Péntektől vasárnapig rózsás programokkal várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol a rózsákhoz, valamint egyes állatokhoz kapcsolódó bemutatókkal készülnek. A Rózsa család- vagy keresztnevűek ezen a három napon díjmentesen kereshetik fel az állatkertet.

A háromnapos rendezvényen az állatkert kertészetének rózsa fajtabemutatójával, Magyarország vezető kertészeteinek rózsa kompozícióival, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tematikus ismertetőivel, valamint virágkötészeti bemutatóval várják a növénybarátokat – közölte az intézmény.

Teljes cikk

Harc a műanyagszennyezés visszaszorításáért

2018. június 07.

Címkék: szennyezés, műanyag, kezdeményezés, eldobható

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint a Galápagos-szigeteken betiltják az eldobható nejlonzacskókat, Srí Lankán a polisztirolhab használatát, míg Kínában egyre nagyobb teret hódítanak a biológiailag lebomló zacskók. A témában készített eddigi legnagyobb ENSZ-tanulmányt az indiai Újdelhiben ismertették a környezetvédelmi világnap egyik központi eseményeként.

A bevezetett intézkedések vegyes eredményeket hoznak

A kelet-afrikai Eritreában betiltották a műanyag zacskókat. Kínában hárommilliárd nejlonzacskót használtak el évente 2008 előtt, mostanra 60-80 százalékkal csökkent a használatuk az élelmiszer-áruházakban, ám a piacokon továbbra is jelen vannak.

Teljes cikk


Több száz tengeri állat halálát okozza a műanyagok lenyelése Thaiföldön

2018. június 06.

Címkék: műanyag, pusztulás, tengeri állat

Évente legkevesebb 300 tengeri állat – köztük delfinek és teknősök – pusztul el a thaiföldi vizekben lenyelt műanyagoktól. A közleményt azt követően adták ki, hogy napokig tartó haláltusa után Thaiföld déli részén egy csatornában elpusztult egy delfin, amelynek gyomrában nyolckilónyi műanyagzacskót találtak.

A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin öt nejlonzacskót hányt ki röviddel péntek délután bekövetkezett kimúlása előtt, majd a felboncolt állatban további nyolcvan zacskót találtak a thaiföldi környezetvédelmi minisztérium tengeri és tengerparti erőforrásokkal foglalkozó osztálya szerint.

Teljes cikk

India ad otthont a környezetvédelmi világnap központi eseményeinek

2018. június 05.

Címkék: környezetvédelem, India, szennyezés, műanyag, világnap

A június 5-i világnap célja, hogy felhívja a társadalom minél szélesebb körének figyelmét a környezetszennyezés következményeire, az energiatakarékosság és a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználására, valamint a szemét- és hulladékképződés csökkentésére. Mindezek mellett kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság eszméjének terjesztése is.

A szervezők választása nem véletlen esett idén Indiára. Az országban minden évben több mint öt és fél tonna műanyaghulladék keletkezik. A legtöbb szemét Delhiben halmozódik fel.

Teljes cikk