Futurisztikus apró házak válthatják le a luxusvillákat

2018. augusztus 10.

Címkék: energia, környezettudatos, miniház, lakásválság

A Rolls Royce egykori tervezője, Jag Virdie stílusos és praktikus megoldást kínál a lakásválságra. Gömb alakú miniházai nemcsak gyorsan, de fillérekből készülnek el.

A Conker Living 10 négyzetméter alapterületű, közel négy méteres belmagasságú labdára emlékeztető modern otthonai környezetkímélő módon alumíniumból és újrahasznosított műanyagból készülnek. Egy ilyen különleges lak nagyjából 21 ezer fontba – megközelítőleg 7 és fél millió forintba – kerül. Így ezek a gömbházak olcsóbban megvásárolhatók, mint némely külvárosi garzonlakás.

Teljes cikk

Átalakítja a mezőgazdaságot a klímaváltozás

2018. augusztus 09.

Címkék: mezőgazdaság, klímaváltozás, technológia, szárazság

A klímaváltozás miatt komoly változásokra kell felkészülni Európában és Magyarországon, a jövőben technológiafejlesztéssel, szárazságtűrő fajták termesztésével és az öntözés javításával csökkenthető az időjárástól való függés – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Fórián Zoltán agrárközgazdász. A szárazság a zöldség-, és gyümölcstermesztőket is érzékenyen érinti.

A csapadékos júniusi idő ellenére aszályos az idei év a mezőgazdaságban, ezt mutatják az őszi vetésű növények aratási eredményei. Az aszályos időjárás miatt globálisan három százalékkal esik idén a búzatermelés, miközben a kereslet növekszik, amely az árak lendületes emelkedéséhez vezet.

Teljes cikk

Bírság jár a homoklopásért Szardínián

2018. augusztus 09.

Címkék: ökoszisztéma, homok, Szardínia, strand

Szardínia szigetén a minap 1000 euróra – 320 ezer forintra – bírságoltak meg egy brit turistát, mivel homokot vitt magával az egyik északi strandról.

Az olasz származású 40 éves férfit csendőrök érték tetten egy üveg homokkal a csomagjában. Még aránylag olcsón megúszta, mert a homoklopást tiltó szardíniai jogszabály alapján akár 3000 euró bírságot is kiszabhattak volna.

Teljes cikk


Magyarország is beállt a nejlonzacskók elleni harcba

2018. augusztus 08.

Címkék: Európai Unió, hulladékgazdálkodás, fenntarthatóság, nejlonzacskó

Magyarország az élbolyba kerülhet az uniós hulladékgazdálkodási és kereskedelmi irányelvek hazai szabályokba való átültetésével – mondta Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár az M1 Ma reggel adásában. Magyarország a nejlonzacskók felhasználásában teljesíti a vonatkozó uniós célértékeket.

Az Európai Bizottság 2018 május 28-án hozta nyilvánosságra  az egyszer használatos műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelv-tervezetét, amelyre az egyes tagállamoknak ki kell alakítaniuk véleményüket.

Teljes cikk

A medvék kilövését sürgetik a hargitaiak

2018. augusztus 07.

Címkék: Székelyföld, Hargita, medve, kilövés

Borboly Csaba, a megye vezetője a Kossuth Rádió műsorában kedd reggel úgy vélte, azért kell a medvevadászatot engedélyezni, mert erre az állomány túlszaporodásának megelőzése érdekében szükség van.

Mint azt a 180 perc című műsorban hangsúlyozta, az elszaporodó medvék egyre nagyobb veszélyt jelentenek, a környezetvédelmi minisztérium pedig nem védi meg az embereket.

Teljes cikk

Az év eddigi legmelegebb hetében járunk

2018. augusztus 07.

Címkék: nyár, melegrekord, meteorológia, hőség

Szerdától péntekig jó eséllyel meghaladja a hőmérséklet az év eddigi legmagasabb maximumát (36,6 Celsius-fok), amelyet július 29-én Budakalászon mértek: az még bizonytalan, hogy mikor, milyen értékekkel tetőzik és meddig tart a hőség – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Kifejtették: az országban egyre több helyen közelebb lehet majd a délutáni hőmérséklet a 35 fokhoz, mint a 30 fokhoz. Országszerte ez az időszak hozhatja az év eddigi legmelegebb napjait. Ugyanakkor megjegyezték: ez egyáltalán nem ritka augusztus első felében. Mutatja ezt, hogy az erre az időszakra érvényes napi maximumrekordoktól 39, 40 fok körül vannak.

Teljes cikk

A globális felmelegedés okozza az egyre nagyobb hőséget

2018. augusztus 06.

Címkék: alkalmazkodás, globális felmelegedés, Juhász Árpád, geológus

Juhász Árpád geológus az M1 vasárnapi műsorában azt mondta: az egész világon ki kell alakítani az alkalmazkodást az egyre nagyobb meleghez, például a mezőgazdaságban az extrém hőséget elviselő növényeket kell termeszteni.

A globális felmelegedés okozza az egyre nagyobb hőséget – jelentette ki Juhász Árpád, majd hozzátette: a trend a magasabb hőmérsékleti értékek felé mutat.

Teljes cikk

Rovarszámlálást tartanak Németországban

2018. augusztus 06.

Címkék: Németország, fajvédelem, rovar, számlálás

Országos rovarszámlálásban való részvételre kérte fel a németeket a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu), hogy megállapítsák, mennyire csökkent a rovarok száma a növényvédőszerek hatására, és mely fajok szorulnak különleges védelemre.

A Nabu arra kérte a németeket, hogy a pénteken kezdődött és augusztus 12-ig tartó akcióban töltsenek el egy órát egy napsütéses, meleg, száraz és szélmentes, legfeljebb 10 x 10 méteres helyen bármilyen zöldterületen, és számolják össze az összes ott észlelt rovart.

Teljes cikk

Újabb medvék jelentek meg Magyarországon

2018. augusztus 05.

Címkék: bükk, medve, kóborlás, Északi-középhegység

Továbbra is folyamatos a medvék mozgása térségünkben. Nemrégiben két bocsával kóborló anyaállatot azonosítottak.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense arról számolt be a Magyar Időknek, hogy három medve tartózkodik a nemzeti park területén, de feltételezhetően több egyed is van a térségben.

Teljes cikk