Májusban ismét Magyarországra látogat Jane Goodall

2018. április 09.

Címkék: természet, ELTE, Jane Goodall, főemlőskutató

A magyar közönség két év után, május 17-én találkozhat ismét a főemlőskutatóval, aki arról fog beszélgetni Frei Tamással az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Kongresszusi Központjában, miként lehet úgy élni a fejlett világban, hogy az ne okozzon természeti kárt a világ fejletlenebb térségeiben.

Bitter Zsuzsanna, a Jane Goodall Intézet elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a 84 éves kutató május 18-án avatja fel a róla elnevezett tanösvényt a II. kerületi Vörös-kőváron, amely a Magyar Madártani Egyesület (MME) kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya által 2011-ben elindított haragossiklóélőhely-védelmi program egyik helyszíne.

Teljes cikk

Komoly gondokat okoz a belvíz a Jászságban

2018. április 06.

Címkék: terület, belvíz, Jászság, készültség

Az utóbbi napokban lehullott csapadék következtében nőtt a vízzel borított területek nagysága és az átemelt belvíz mennyisége a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Emellett változatlanul 2. fokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján.

A Tiszán az elmúlt néhány nap csapadékos időjárásának hatására újabb árhullám alakult ki, amely emelkedő vízállásokat eredményezett. A Zagyva–Tarna vízrendszerében azonban már a korábban kialakult árhullám vonul le.

Teljes cikk


A globális felmelegedés miatt kizöldültek Európa hegycsúcsai

2018. április 06.

Címkék: Európa, globális felmelegedés, hegységek, növényfaj

Megötszöröződött az elmúlt tíz évben az európai hegycsúcsokon élő növényfajok száma az 1957–66 közötti időszakhoz képest. Az Alpokban, a Kárpátokban, a Pireneusokban vagy Norvégia és Skócia hegycsúcsain is jócskán megszaporodtak a növényfajok.

A kutatók több mint 300 hegycsúcsról gyűjtöttek adatokat. Azok elemzéséből minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a fajok számának gyarapodása felgyorsult. Miközben 1957 és 1966 között a 302 vizsgált hegycsúcson átlagosan eggyel nőtt a növényfajok száma, 2007 és 2016 között átlagosan öt új faj jelent meg.

Teljes cikk

Akár 700 millió ember lakóhelye kerülhet veszélybe a talajromlás miatt

2018. április 05.

Címkék: talaj, veszély, lakóhely, romlás

Egy friss kutatás szerint a környezetszennyezés, az erdőirtás, az extrém időjárás és a mezőgazdasági termelés miatt olyan talajromlás fog lezajlani 2050-ig, amelynek hatására több száz millió ember hagyja majd el otthonát.

A biodiverzitással és ökoszisztéma szolgáltatásokkal kapcsolatos kormányközi platform (IPBES) szakértői úgy vélik, azonnali lépésekre van szükség a talajromlás megelőzésée érdekében. A népesség és a fogyasztás növekedésével ugyanis a jelenség elhozhatja a hatodik nagy tömegkihalást.

Teljes cikk

Kiöntött a Balaton

2018. április 05.

Címkék: balaton, vízállás

13 centivel magasabb a Balaton vízszintje, mint a szabályozott maximális szint. Bár folyamatosan engedik le a tó vizét, Balatonfenyves egyes részeit elöntötte a víz.

Lombár Gábor, a település polgármestere arról számolt be, hogy a a tónak 120 centiméter a szabályozott, maximális vízszintje, április első napjaiban azonban 133 centimétert mértek, ami 13 centiméterrel magasabb, mint amennyi lehetne.

Teljes cikk

Aranyat ér a gyomaendrődi gyógyvíz

2018. április 04.

Címkék: kút, Gyomaendrőd, ásványi anyag, gyógyvíz

Díszkútból folyik, és minden gyomaendrődi lakos számára elérhető a gyógyhatású termálvíz. Az 1960-ban gyógyvízzé nyilvánított gyomaendrődi termál­víz jelentős mennyiségű fluorid mellett többek között káliumot, kalciumot, vasat, kloridot, valamint szulfátot is tartalmaz.

A Hantoskerti termálkút 1999-ben kapott díszes külsőt Gyomaendrőd várossá válásának tizedik évfordulóján. A lakosok a mélyről érkező természeti kincset többféle módon hasznosítják: akad, aki fűt vele, más fogyasztja, míg a legtöbben fürdenek benne.

Teljes cikk

Fokozatosan csökkenti a műanyag-csomagolás mértékét a Lidl

2018. április 04.

Címkék: műanyag, márka, termék, csomagolás

Fokozatosan eltűnik a felesleges műanyag a Lidl saját márkás termékeiről – közölte a napokban az élelmiszerlánc. Magyarországon az energiaitalok egységcsomagolásával indul a változás.

A tervek szerint augusztustól, a megújult csomagolásnak köszönhetően, az italok papírtálcáiról eltűnik a műanyag, aminek eredményeként Magyarországon évente közel öt tonnával kevesebb fóliát kell majd csomagolásra felhasználni.

Teljes cikk

Geotermikus energiával segíti Izland Kínát

2018. április 03.

Címkék: Kína, energia, geotermikus, Izland, megújuló

Az izlandi szakemberek tudásukkal és technológiájukkal igyekeznek a jövőben Kínát segíteni a légszennyezés ellen és a tiszta energiáért vívott harcban.

Két vállalat, az izlandi Artic Green Energy (AGE) és a kínai partnere, a Sinopec Green Energy (SGE) közös vállalatot alapít, hogy Kínában lendületet kapjon a geotermikus energia hasznosítása.

Teljes cikk

A turisták veszélyeztetik a Plitvicei-tavak természeti értékeit

2018. április 03.

Címkék: Horvátország, nemzeti park, turista, Plitvice

Ha a jövőben nem csökken a turisták száma a Plitvicei-tavak környékén, akkor a meseszép horvátországi nemzeti park fő látványossága lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról. A túlzsúfoltságot a belépőjegyek árának emelésével kívánják elérni.

A Plitvicei-tavakat tavaly rekordszámú, 1,7 millió turista kereste fel. Azonban lassan a kíváncsi látogatóktól már lépni sem lehet, ez pedig veszélyezteti a térség természeti értékeit.

Teljes cikk