Örökerdőkben barangolhatunk a Budai-hegységben is

2018. június 05.

Címkék: természetvédelem, tanösvény, örökerdő, hegység, Budai

A Pilisi Parkerdő Zrt.-ben hozta létre még 2003-ban a WWF Magyarország az első olyan tanösvényt az "Így is lehet fát vágni!" program keretén belül, ahol a folyamatos erdőborítás úgy valósul meg, hogy úgynevezett szálaló erdőgazdálkodást folytatnak. Ezt a példát nem sokkal később a Budai-hegységben is követték, és az erdők nagy része úgynevezett örökerdővé vált.

A forróság elől sokan a Budapestet környező hegyekben menekülnek hűsölni, kikapcsolódni. A Normafa és a János-hegy lejtőit járva a kirándulók az ösvények mellé kihelyezett táblákról arról tájékozódhatnak, hogy úgynevezett örökerdőben járnak.

Teljes cikk

Ismét keresik az év legviccesebb természetfotóit

2018. június 04.

Címkék: pályázat, állatok, rendhagyó, természetfotó

A Comedy Wildlife Photography Awards verseny minden évben egy üde színfolt a fotópályázatok sorában. A világ minden tájáról beérkező pályaművek mosolyt csalnak mind a zsűri, mind a közönség arcára.

Bár még több hét van hátra a június 30-i nevezési határidőig, már most látszik, hogy nem lesz könnyű dolga a szervezőknek, mivel viccesebbnél-viccesebb fotók érkeztek be a felhívásra.

Teljes cikk

Rendkívül meleg volt az idei tavasz

2018. június 04.

Címkék: Magyarország, rekord, tavasz, meteorológia

Az idei tavasz a harmadik legmelegebb volt Magyarországon – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez is eljuttatott elemzéséből. A kontinens időjárását áttekintve azt írták, hogy Európában 1979 óta a mostani volt a legmelegebb: a hőmérséklet az idén átlagosan 2,4 fokkal múlta felül az 1981-2010-es áprilisi átlagot. Ez jóval magasabb, mint a második és a harmadik legmelegebb áprilisi „anomália”

Példaként említették, hogy Németországban 1881, Ausztriában pedig 1800 óta nem mértek az ideihez hasonló magas hőmérsékleteket. Kitértek arra, hogy nemcsak Európában, hanem Ausztráliában is rekordközeli, a második legmelegebb volt az idei április. Pakisztánban pedig 50 Celsius-fok fölötti értékeket mértek, ami valószínűleg a valaha eddig mért legmagasabb hőmérséklet áprilisban – tették hozzá. Magyarországon összességében az évszak középhőmérséklete országos átlagban 12,7 Celsius-fok volt, ami majdnem két fokkal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket.

Teljes cikk

Több mint ezerre nőtt a vadon élő hegyi gorillák száma

2018. június 03.

Címkék: Afrika, gorilla, populáció, gyarapodás

Meghaladta az ezret a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak és élőhelyük zsugorodásának.

Szakértők szerint a természetvédelem egyik ritka sikertörténetéről van szó. A vadon élő emberszabásúak megszámlálása Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság természetvédelmi hatóságainak, valamint több civil szervezetnek és a lipcsei Max Planck Intézetnek a közös projektje volt.

Teljes cikk


Víztiszta lett a városligeti Felső-tó

2018. június 01.

Címkék: takarítás, Városliget, Felső-tó, víztiszta

Leengedték, kitakarították és újra felengedték a városligeti Felső-tavat. Az engedély nélkül betelepített halak és teknősök pedig új otthont kaptak.

Városliget Zrt. megbízásából május végén teljesen kitakarították a városligeti Felső-tavat, így a park népszerű közösségi terénél újra tiszta és friss víz várja a látogatókat.

Teljes cikk

Fenntarthatósági napot szervez a Magyar Természettudományi Múzeum

2018. június 01.

Címkék: fenntarthatóság, rendezvény, ismeret, Magyar Természettudományi Múze

A forgatag célja, hogy a gyerekek és felnőttek egyaránt tapasztalati úton szerezzenek ismereteket a fenntarthatóságról, különösképp a természet- és környezetvédelemről, valamint az energetikáról.

Az egész napos rendezvényen élményszerű, interaktív, játékos formában mutatják be a szervezők az újrahasznosítás fontosságát a látogatóknak.

Teljes cikk

Esőtározót alakítanak ki Tárkányban

2018. május 31.

Címkék: szabadidő, mesterséges tó, esőtározó, Tárkány

Közel kéthektáros területen megkezdődött egy esőtározó kialakítása Tárkányban. A létrejövő tó később szabadidős tevékenységekre is használható lesz – tájékoztatta a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere az MTI-t.

Mészáros Tamásné, a települsé polgármestere elmondta: a beruházás keretében a csapadékvíz által leginkább veszélyeztetett utcák vízelvezető létesítményeit is felújítják, három kilométert meghaladó hosszúságban. A fejlesztést uniós forrásból valósítják meg, a költségekhez az önkormányzatnak és a lakosoknak nem kellett hozzájárulniuk.

Teljes cikk

Negyedszer csatlakozott Magyarország az Európai fenntarthatósági hét rendezvényhez

2018. május 31.

Címkék: Magyarország, fenntarthatóság, rendezvény, hét

A programsorozaton egyebek mellett fenntarthatósági szervezetek mutatkoznak be, ismertetve tevékenységüket, kezdeményezéseiket, amelyek azt szolgálják, hogy a Föld élhető maradjon a jövő nemzedékek számára is. A rendezvény magyarországi koordinációs központja a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT).

A közlemény idézi Bartus Gábort, az NFFT titkárát, aki elmondta, hogy Magyarország az elmúlt években kiemelkedő sikereket ért el a fenntarthatóság területén.

Teljes cikk

Kiváló a Balaton vízminősége

2018. május 30.

Címkék: balaton, vízminőség, mérés, strandszezon

Már csak pár nap, és beköszönt a meteorológiai nyár, és egyre többen veszik hétvégente az útjukat a magyar tenger, a Balaton felé. A tó hűs vízében bátran megmártózhatunk, mivel a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete a Tihanynál vett minták alapján kiváló minőségűnek ítélte meg a vizet.

A legfontosabb mutató a klorofill tartalom, Tihanynál 2,2 mikrogramm volt literenként, Keszthelynél pedig 6,6 mikrogramm, ami nagyon jó érték – mondta el G. Tóth László a sonline.hu portálnak.  A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója megjegyezte: ezek az értékek legalább hatszor-hétszer kevesebbek, mint a 70-80-as években mért adatok. A klorofilltartalmat elsősorban kovamoszatok és zöld algák teszik ki.

Teljes cikk