A klímavédelem és a migráció kapcsolatáról beszélt Áder

2018. október 04.

Címkék: klíma, Migráció, Áder János, köztársasági elnök

A köztársasági elnök szerdán a Nemzeti közszolgálati Egyetemen tartott előadásán kijelentette: az erős klímavédelem hozzájárul a migrációs nyomás csökkentéséhez.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezésre került Biztonsági kihívások a 21. században (Éghajlatváltozás – Migráció) nevű tudományos konferencián az államfő előadásában kiemelte: ahol folyamatosan csökken a víz mennyisége, romlik a talaj minősége, emelkedik a tengervízszint, az urbanizáció miatt jelentősen növekszik a környezeti terhelés, megindulhat a népmozgás, migráció.

Teljes cikk

Több mint tíz év után újból virágzik a világ legritkább növénye

2018. október 03.

Címkék: védelem, India, virág, ritkaság

A helyiek körében Neelakurinji és Kurinji néven ismert virág csak Dél-India dombvidékein lelhető fel. Legutóbb 2006-ban virágzott Kerala államban, most pedig az Eravikulam Nemzeti Park területén bontotta ki szirmait.

Egy januárban közzétett tanulmány szerint negyven év alatt majdnem 70 százalékkal csökkent a Kurinjinek is otthont adó füves részek aránya a Nyugati-Ghátokban. Ugyanebben az időszakban viszont 12-szeresére nőtt a faültetvények száma. A legnagyobb változást 1993 és 2003 között tapasztalták.

Teljes cikk

Áder: Nincs kormánypárti vagy ellenzéki klímaváltozás

2018. október 03.

Címkék: stratégia, Áder János, köztársasági elnök, éghajlat

Nincs vesztegetni való időnk – figyelmeztetett az államfő kedden a második Nemzeti éghajlatváltozási stratégia parlamenti vitájában. Rámutatott: Magyarországnak ma az oka és a lehetősége is megvan arra, hogy egy bátor, nagyratörő, ambiciózus klímastratégiát valósítson meg.

Nincs vesztegetni való időnk: a Földet édenkertként kaptuk a teremtőtől, a jövő generációknak ne vad pusztaságként adjuk tovább – idézte Ferenc pápa olajvállalat-vezetőknek megfogalmazott üzenetét az államfő az Országgyűlés előtt tartott beszédének felvezetésében. Melegrekordok, hőhullámok, erdőtüzek, súlyos aszálykárok, pusztító árvizek – sorolta fel később az elmúlt hónapok éghajlatváltozással összefüggő időjárási eseményeit.

Teljes cikk


Újabb nemzetközi elismerést kapott Tihany

2018. október 02.

Címkék: elismerés, fenntarthatóság, virágosítás, Tihany

Tihany az elmúlt években az ápolt környezetért, a tudatos és a fenntartható fejlesztéseiért több hazai és nemzetközi elismerésben részesült. Idén egy kanadai székhelyű nemzetközi környezeti, virágosítási verseny különdíjasa lett a település.

A verseny eredményét egy szeptember 26–29. között rendezett konferencián hirdették ki a kanadai Strathconában.

Teljes cikk

Óriás szúnyogok lepték el Észak-Karolinát

2018. október 01.

Címkék: válság, közegészségügy, Florence, szúnyog

Amerikai sajtójelentések szerint a Florence trópusi vihar után olyan súlyos mértékben lepték el a szövetségi államot óriási méretű moszkitók, hogy egyes megyékben közegészségügyi válsághelyzet alakult ki.

A világ jelenleg ismert legnagyobb vérszívó moszkitóinak milliói rajzanak a déli tagállam vihar sújtotta vidékein. Az óriásszúnyogok árvizes területeken, nedves földben helyezik el tojásaikat, a lárvák hat napon belül óriási, a normálisnál háromszor nagyobb szúnyogokká fejlődnek.

Teljes cikk

Egészségügyi kockázatokat rejt a klímaváltozás

2018. október 01.

Címkék: klímaváltozás, egészségügy, allergia, hőhullám

Az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfőbb egészségi kockázatot hazánkban – hívják fel a szerzők a figyelmet abban a tanulmányban, amely az éghajlatváltozás egészségügyi hatásait vizsgálja Magyarországon.

Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szaktanácsadója; Málnási Tibor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa és Bobvos János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztályvezetője írása a Magyar Tudomány szeptemberi tematikus számában jelent meg A klímaváltozás hatása egészségünkre és az egészségügyre Magyarországon címmel. A tanulmány egy 16 éven át tartó kutatás összegzése. A munkacsoportot Páldy Anna vezette.

Teljes cikk

Elkezdődött a rókák veszettség elleni vakcinázása

2018. szeptember 30.

Címkék: róka, veszettség, vakcina, csali

Magyarországon 75 százalékos a rókák védettsége. Ez nemzetközi szinten is jó eredmény. Az elmúlt több mint 15 év alatt drasztikusan visszaesett a fertőzött állatok száma: míg 1992-ben több ezer veszett állatról érkezett jelentés, addig az elmúlt években csak egy-két esetről értesültek a szakemberek.

Vajda Lajos, a Nébih Állategészségügyi Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 műsorában elmondta, hogy 1992 óta rendszeresen vakcinázzák veszettség ellen a vadon élő rókákat. Kezdetben a Nyugat-Dunántúlon, az Ausztriával határos területeken helyeztek ki csalikat, amelyet az állatok megettek. Majd fokozatosan haladtak keletre, végül 2007-re az egész országot lefedték.

Teljes cikk

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

2018. szeptember 29.

Címkék: biztonság, vízszint, Tisza-tó, árvízvédelem

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt csökkenti a Tisza-tó szintjét az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

Az egy centiméteres szintcsökkenéséhez mintegy egymillió köbméter vizet kell leengedni. A Kötivizig honlapján szereplő adatok szerint a tározó ürítése két ütemben történik.

Teljes cikk