A Helsinki Egyetem munkatársai nemrégiben megvizsgálták, milyen tényezők befolyásolják az erdők területének zsugorodását vagy növekedését a világ különböző területein. Eredményeiket a Plos One szaklapban mutatták be.


A kutatók az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 1990 és 2015 közötti, erdőterületekről szóló adatait használták fel. Ezek 130 országról szolgálnak információval, melyekben a világ összes erdőterületének háromnegyede található. Ezeket a statisztikákat egyeztették környezeti körülményekkel és a társadalom ökonómiai tényezőkkel.

Az erdőterület változása jelentős mértékű összhangot mutatott egy adott ország gazdasági helyzetével. 1990 és 2015 között az erdők állománya évente több mint egy százalékkal növekedett a magas jövedelmű országokban és fél százalékkal a közepes jövedelmű országok felső kategóriájában, míg a közepes jövedelmű országok alsó kategóriájában 0,3 százalékkal csökkent. Az alacsony jövedelmű országokban pedig több mint fél százalékkal esett vissza az erdőterületek mérete.

A szakértők elmondták, hogy a magasan fejlett országok modern mezőgazdasági módszereket használnak a jó területeken, és a kevésbé jelentős területeket meghagyják az erdők terjeszkedése céljából. Az ipari országok befektetnek fenntartható erdőgazdálkodási és természetvédelmi programokba is.

Képünk illusztráció  (MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)

A kutatók viszont nem találtak egyértelmű statisztikai összefüggést a hőmérséklet növekedése és az erdők kiterjedése között – legalábbis Európán kívül.

Az erdők a klímaváltozás korában nagy jelentőséget kapnak, hiszen megkötik a üvegházhatású szén-dioxidot. A trópusi esőerdőkről azt írták a tudósok, hogy sajnos folytatódik a kitermelésük. Az új, kiterjedt területek pedig kevésbé sokszínűek, különösen ott, ahol ültetett monokultúrákból állnak.

A FAO adatai szerint a Föld erdőterületeinek mértéke 1990-től 2015-ig 3 százalékkal csökkent.

Forrás: MTI