Hathatósan fel tudnak lépni a hamisítók ellen

Erdős Norbert EP-képviselő elmondta, a méhek, a méhészek és a méz védelmében elfogadott állásfoglalás jelentősége nemcsak az, hogy az Európai Unió (EU) felveszi a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel szemben, hanem meg is védi az uniós termékeket azokkal szemben. Az unión kívülről, főként a Kínából származó méz mintegy 20 százaléka ugyanis bizonyítottan hamisított – húzta alá.


 

A hamisítás elleni fellépést a fogyasztók megtévesztésének felszámolása mellett az is indokolta, hogy az unióba olcsón behozott termékek miatt a méz piaci ára két év alatt mintegy a felére csökkent – közölte. A helyzetet nehezítette eddig, hogy sokan visszaéltek az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 2011-es rendelet nem kellően szigorú előírásaival, az „EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke” címke alkalmazásával.

A jövőben rendeződhet a méhészeti ágazat sorsa az Európai Unión belül (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Több támogatás és ellenőrzés szükséges az ágazatban

A dokumentum szerint a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési támogatás összegét 50 százalékkal meg kell emelni, és új támogatási rendszert kell bevezetni a 2020 utáni közös uniós agrárpolitika keretében. Annak érdekében pedig, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a külső határokon és a belső piacon végzett ellenőrzéseket. Minden importált mézet tesztelni kell, valamint szigorítani a nyomon követhetőségi követelményeket.

Forrás: hirado.hu