Viczián László, az Univerzál Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a felszerelt napelemek viszonylag jó hatásfokkal tudják hasznosítani a reggeli, esti, illetve szórt fényt is.


 

Az igazgatási elnök elmondta azt is, hogy a világ hagyományos energiaforrásai belátható időn belül elfogynak. Hozzátette, hogyha még további készleteket fel is tárnak, az igazi problémát az jelenti majd, hogy nem nagyon tudunk a hagyományos energiaforrások elégetése során keletkező égéstermékek káros hatásaival mit kezdeni, hiszen ezek – főleg a szén-dioxid – felelősek elsősorban a légszennyezésért, vagyis végső soron a globális felmelegedésért.

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Vajda János)

A tervek szerint a most átadott naperőmű már az idén több mint 600 ezer kWh villamos energiát fog termelni. Ez nagyságrendileg egy Kétsoprony méretű település teljes lakossági áramigényét fél évig fedezi. A megtermelt energia körülbelül öt százalékát helyben használják fel, a fennmaradó mennyiséget eladásra kínálják.

Szarvas Péter, a város polgármestere az alternatív energia fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, a megyeszékhely három hasonló beruházást is tervez: két naperőmű és egy termálenergia hasznosítását célzó fejlesztés kormányzati támogatásával rendelkeznek.

Forrás: beol.hu