Ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 Celsius-fok fölé Magyarországon, és a mostani kánikulai időszak alatt sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Bár a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon nálunk inkább abban rendkívüli, hogy ez idáig nem fordult elő úgynevezett nap – amikor forró napokon a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.


 

A meteorológiai szolgálat elemzése szerint ugyanakkor az Ibériai-félszigeten valóban rendkívüli, sőt, szó szerint elviselhetetlen hőség lehetőségét jelezték augusztus első hétvégéjére az időjárási modellek. Az amerikai GFS modell például kerek 50 fokig vitte fel a hőmérsékletet, „ilyet előrejelzőink még nem láttak európai viszonylatban” – szögezik le.

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Glenn Campbell)

Az OMSZ által sokkal inkább elfogadott és használt európai ECMWF modell „csak” 43-45 fokot jelez előre vasárnapra, ami rendkívülinek számít spanyol-portugál viszonylatban is.

Hozzánk szerencsére – írják – nagy valószínűséggel ez a hőhullám nem ér el, sőt, a jövő héten akár hűvösebbre is fordulhat az idő.

Forrás: hirado.hu