Az MTI kérdésére kifejtette, azzal, hogy az EP 560 igen szavazattal, 27 nem ellenében, 28 tartózkodás mellett fogadta el a jelentést, megszületett a legmagasabb szintű, méhészettel foglalkozó dokumentum, amely egy erős nyomásgyakorlási lehetőség.


 

620 ezer méhész sorsát rendezheti a mézjelentés

Hozzátette, írásbeli kérdésekkel, a különböző frakciókból érkező árnyék-jelentéstevőkkel rendszeresen meg fogja keresni az agrár és vidékfejlesztési biztost, Phil Hogant. A másik érdekérvényesítési út, ha a tagállamok szakminiszterei vetik fel az Európai Tanácsban a témát. Véleménye szerint Phil Hogan jól érti a probléma súlyát, és Fazekas Sándor miniszterre is "mindig lehet számítani. A képviselő elmondta, ha a jelentésben foglaltak fele megvalósul, azzal jól rendezhető a 620 ezer európai méhész helyzete.

Kifejtette, a jelentésben javasolják, hogy a méhészek képzésére fordítható összeget a jelenlegi évi 36 millió euróról 50 millióra emeljék, és hogy a mézek üvegén pontosan tüntessék fel, hogy mekkora része melyik országból származik. Most csak azt kell ráírni, hogy uniós, unión kívüli vagy keverék mézet tartalmaz-e - magyarázta.

Hozzátette, a méhekre káros növényvédő szerek, az úgynevezett neonikotinoidok használatát a jelentés betiltaná. Megjegyezte, a kutatók és a szakma már megtalálta a megfelelő helyettesítő anyagot.

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Európa harmadik mézexportőrei vagyunk

Elmondta, Magyarországon az éves méztermelés közelít a 25 ezer tonnához, ennek 75 százalékát főként hordós kiszerelésben exportálják a termelők az EU-ba. Fontosnak nevezte, hogy nőjön a kiszerelt, feldolgozva értékesített méz aránya.  Az Európai Unióban évente körülbelül 240 ezer tonna mézet termelnek, amely az igények 60 százalékát fedezi.

Kínából évi 100 ezer tonna mézet importálnak, ám az Eurostat adatai szerint ennek 20 százaléka hamisított.  Magyarországon, az agrárkormányzatnak köszönhetően, két-három éve nincs kínai méz a polcokon.

Lenne igény a biomézre is

Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szaktanácsadója közölte, idén 25-30 százalékkal csökkent a hordós méz felvásárlási ára, ha a jelentésben foglaltak megvalósulnak, az megtisztítaná az európai piacot, ami áremelő hatású lenne.

Kifejtette, az OMME-nak mintegy 14 ezer tagja van, akiknek 920 ezer méhcsaládja van, ők termelik a hazai méztermés háromnegyedét. Békés megyében több mint 1300 méhészet és közel 70 ezer méhcsalád található.

A sajtótájékoztatón a jelenlévő szakemeberek kitértek a bioméhészetre is, amelynek előretörését kitörési pontnak nevezték meg. Jelenleg a bioméz nagykereskedelmi ára a hagyományos duplája. Magyarországon alig 300, Békésben 19 méhész foglalkozik biogazdálkodással, ám az ökológiai gazdálkodást ellenőrző-tanúsító szervezet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. adatai szerint a jelenleg megtermelt bioméznek a többszörösére lenne kereset.

Forrás: MTI