A barna medve egy fokozottan védett, 200-300 kilogrammos, jó alkalmazkodóképességű és változatos táplálkozású nagyragadozó. A faj egyedei az idők során egyre közelebb merészkedtek a lakott területekhez. A helyzet előidézéséhez maga az ember is hozzájárult: például a medve etetése eredményezte leginkább azt, hogy külföldön az állatok egy része úgynevezett kukázó vagy problémás egyeddé vált.