orrszarvú” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Fél évszázad után visszatérnek az orrszarvúk Csádba

2018. május 04.

A vadászat miatt helyileg kihalt keskenyszájú orrszarvúk mintegy ötven év után ismét otthonra lelnek az afrikai országban. A Dél-afrikai Köztársaság egyik nemzeti parkjából hat egyedet telepítettek át légi úton Csádba.

A dél-afrikai környezetvédelmi miniszter Edna Molewa szerint egy életképes és biztonságban élő orrszarvú-populáció létesítésével Csádban hozzájárulnak a rinocéroszpopuláció elterjedéséhez Afrikában, és egy olyan faj fennmaradásához is, amelyet súlyosan veszélyeztet az orvvadászat.

Teljes cikk

Első alkalommal hoztak létre mesterségesen orrszarvúembriókat

2018. július 05.

Először sikerült laboratóriumban, mesterséges megtermékenyítéssel orrszarvúembriókat létrehozni német tudósoknak.

Néhány hónappal az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz, Sudan elpusztulása után újraéledt a remény, hogy megmenthető a közvetlenül a kihalás előtt álló alfaj.

A Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői, Thomas Hildebrandt, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet (IZW) munkatársa és kutatócsoportja a világon elsőként végzett sikeres „orrszarvú-lombikprogramot”, a megtermékenyített sejtekből embriók fejlődtek ki.

A petesejtek európai állatkertekben élő déli szélesszájú orrszarvúktól származtak, a hímivarsejtek északi hímek tárolt spermájából.

Szudán, a nemrégiben 45 évesen elpusztult szélesszájú orrszarvú (MTI/EPA/Dai Kurokawa)

A következő lépés az lesz, hogy a kihalófélben lévő alfaj embrióit hozzák létre. Ehhez petesejteket kell venni a világ utolsó két nőstény északi szélesszájú orrszarvújától. AZ IZW egy szóvivője szerint ezt augusztusban vagy szeptemberben végzik el.

A két nőstény a márciusban 45 évesen elpusztult Szudán lánya és unokája, mindketten terméketlenek, egy kenyai rezervátumban élnek.

Az embriók úgymond „dajkaanyái” déli szélesszájú orrszarvúk lesznek. Az első vemhesség már 2019 elején elkezdődhet.

Az északi szélesszájú orrszarvúk eredetileg Közép- és Kelet-Afrikában éltek, a vadonban már 2008-ban kihalt az alfaj.

Forrás: MTI

 

Teljes cikk