Ha olajpálmát termesztenek a fajokban bővelkedő trópusokon, annak katasztrofális következményei lehetnek a Föld élővilágának faji sokszínűségére.


 

Jelenleg Indonézia és Malajzia a két legnagyobb ültetvényes ország, de mivel növekszik a kereslet, a probléma hamarosan Afrika és Dél-Amerika trópusi régióiban is jelentkezhet.  Az ott szóba jövő területek a veszélyeztetett emlősfajok több mint felének és a veszélyeztetett madárfajok kétharmadának adnak otthont.

Olajpálma gyümölcsét tartja a markában egy munkás Indonéziáabn. Az ország a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője. (MTI/EPA/Mast Irham)

A pálmaolaj bojkottja azonban nem jelent megoldást a problémára a Természetvédelmi Világszövetség szerint. Ebben az esetben ugyanis a növényolaj iránti igények kielégítésére repcét, napraforgót és szóját fognak termeszteni, ezekhez azonban a jelenlegi termőterület kilencszeresére lenne szükség. A pálmaolaj bojkottjával így akár még súlyosbodhat is a probléma.

Pálmaolaj továbbra is lesz, viszont sürgősen cselekedni kell, hogy fenntarthatóbbá tegyék a termelést – mondta Inger Andersen, a világszövetség vezérigazgatója.

Az egyes országoknak azt kell megígérniük, hogy az új ültetvények létesítése miatt nem fognak őserdőket kiirtani. A fenntartható termelésre tett ígéreteket be kell tartatni, a pálmaolaj használatát pedig csökkenteni kell – véli a szakértő.

Forrás: MTI