2002 és 2015 között a búvárok 53 szigetet hajóztak körbe, és vizsgálták meg a környező korallszirteket és korallzátonyokat, így alkotva átfogó képet az ott lakó teknősök mennyiségéről. A 13 éves kutatás alatt több mint 3400 egyedet jegyeztek fel, melyek 90.1 százaléka közönséges levesteknős, 8.3 százaléka pedig cserepesteknős volt. A fennmaradó 1.3 százalék nem került beazonosításra – olvasható a Science News tudományos magazinban.


 

A kutatás egyebek között azt az eredményt hozta, hogy a Hawaii körül élő levesteknősök száma átlagosan nyolc százalékkal nőtt évente. 

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

A kutatásból készített tanulmány társszerzője, Rusty Brainard honolului oceanográfus szerint ez az adat természetvédelmi szempontból rendkívülinek mondható.

A közönséges levesteknőst veszélyeztetett fajnak nyilvánították. Az erre vonatkozó törvénynek hála azonban már nem halásszák őket fogyasztási célra, ami segít a populáció növekedésében. A globális felmelegedés, a környezeti katasztrófák és óceánokban fellelhető nagy mennyiségű hulladék azonban még mindig tizedeli az állatok mennyiségét.

Rosszabb a helyzet a cserepesteknőst illetően, melyet súlyosan veszélyeztetett fajnak nyilvánítottak. Számuk oly mértékben lecsökkent, hogy kutatásokat is nehéz folytatni a populációjuk nagyságáról.

Forrás: hirado.hu