A felmérés kilenc gyümölcsfajra terjed ki

A felmérésben a KSH kilenc gyümölcsfajra kiterjedően méri fel az ország árutermelő gyümölcsöseinek állapotát. A hivatal április közepére az alma-, a körte-, a cseresznye-, a meggy-, a szilva-, a kajszi- és őszibarack-, a dió-, valamint a bodzaültetvényekről kap majd egy komplett képet.


 Az adatgyűjtés során azokat a gyümölcstermesztő gazdálkodókat kérdezik meg, akik 2017-ben területalapú támogatást igényeltek. Az összeírásban érintettek levélben értesítést kapnak, a válaszadás a megkérdezett gazdaságok számára kötelező, ezt kormányrendelet is előírja. A szükséges azonosítókat a KSH postai és elektronikus úton is kiküldi.

Két szakaszban történik az adatgyűjtés

Az adatgyűjtés két szakaszban történik majd. Az érintetteknek februárban van arra lehetőségük, hogy online tegyenek eleget kötelességüknek. Március 1-jétől a felmérés végéig pedig a számlálóbiztosok személyesen keresik majd fel a gazdálkodókat.

 

A felmérésben a KSH kilenc gyümölcsfajra kiterjedően méri fel az ország árutermelő gyümölcsöseinek állapotát (MTI-fotó: Varga György)

A cél a gyümölcságazatban rejlő lehetőségek feltérképezése

A teljes körű összeírás célja, hogy információval szolgáljon a hazai gyümölcságazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára az árutermelő gyümölcsös területek gazdasági potenciáljáról és a kapcsolódó gazdálkodás fő jellemzőiről.

A mostani felmérésben olyan, a korábbi ültetvénystatisztikai felvételekben is előforduló jellemzők szerepelnek, mint a fajtahasználat, a termesztéstechnológiai sajátosságok és a területi jellemzőkre vonatkozó kérdések, de általános demográfiai kérdésekre is válaszolniuk kell a megkérdezetteknek. A kérdőív mindezeken túl kitér a gazdaság tárolókapacitására, a termés hasznosításának módjaira, valamint a gazdálkodó jövőbeni gyümölcstelepítési terveire is.

Forrás: ksh.hu