A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös projektjének köszönhetően immár hatodik éve folytatódhat tudományos megfigyelés Európa legnagyobb ártéri erdejében. A fészekben a kezdetek óta egy pár – Tóbiás és Sára – költött, de úgy tűnik, hogy mostantól egy új korszak veszi kezdetét – derült ki a Gemenc Zrt. sajtóközleményéből.


 

Március elején egy fiatal hím fekete gólya landolt a fészekbe, kedden pedig megérkezett a társa is. A felvételek alapján a bekamerázott fészket megfelelőnek találták, hozzá is láttak annak rendbetételéhez, így a szakemberek bíznak benne, hogy idén is egy sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár él Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb egyedsűrűségű fekete gólya állománya. A fekete gólyák fészküket a háborítatlan, természetes vagy természetszerű erdőrészekbe építik idősebb, nagytermetű fákra, amelyeknek a törzse megfelelő magasságban elágazik, vagy amelyeken olyan vastag, közel vízszintes villásan elágazó oldalág található, amely a fészek elhelyezésére alkalmas.

Tóbiást és Sárát továbbra is várják az erdész szakemberek, a nemzeti park munkatársai és a többszázezres rajongótábor.

Forrás: hirado.hu