Lencse és malac – Magyarországon leginkább ezek az Újév fogásai. Más országban viszont halat is esznek, mondván: a következő esztendőben így „beúszik a szerencsénk”.
Széll Tamás séf az ünnepi podcastban elárulja miként készíti az újévi menüt. De megtudhatják azt is, hogy a 2 Michelin-csillagos étterem tulajdonosa és Áder János melyik halászlére esküszik és hogyan készítik, illetve hogy a bor és az étel milyen viszonyban vannak egymással.
Áder János kiemelte: a magyar fejlesztésű bio-szennyvíztisztító egészen más technológiával működik, mint a hagyományos létesítmények, növényeket és algát használ fel a víz megtisztításához. A köztársasági elnök rámutatott: ipari és kommunális szennyvíz tisztítására is alkalmas, az eljárás gyorsabb a korábbinál és hatékonyabb is.
A 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra kitekintést nyújtó második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló határozati javaslatot múlt héten kezdte tárgyalni a parlament.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezésre került Biztonsági kihívások a 21. században (Éghajlatváltozás – Migráció) nevű tudományos konferencián az államfő előadásában kiemelte: ahol folyamatosan csökken a víz mennyisége, romlik a talaj minősége, emelkedik a tengervízszint, az urbanizáció miatt jelentősen növekszik a környezeti terhelés, megindulhat a népmozgás, migráció.