őserdő” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Több mint százezer orangutánt öltek meg Borneón

2018. február 17.

Egy új kutatási eredmény szerint az elmúlt több mint másfél évtizedben százezer veszélyeztetett orangutánt öltek meg Borneó szigetén. A tanulmány készítőit is elborzasztotta ez a számadat.

Sokszor bosszúból gyilkolják le az orangutánokat

A főemlősök pusztulásának fő oka továbbra is az esőerdők irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat. Ám a kutatók arra is rávilágítottak, hogy az erdős területekről is eltűnnek az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják. Mindezt Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője közölte a BBC-vel.

Teljes cikk

Térkép mutatja hol találhatók Európa utolsó őserdei

2018. május 28.

Olyan erdőségekről van szó, amelyekben nagyon kicsi az emberi beavatkozás mértéke, és ahol az ökológiai folyamatok még a legtermészetesebb módon zajlanak.

A térkép megmutatja, hogy Európában az őserdők csak a kieső, civilizációtól távoli területeken találhatók meg, többnyire igen kis területen. Bár az azonosított őserdők 89 százaléka természetvédelmi területen fekszik, a tudósok szerint mégis veszély fenyegeti őket.

Teljes cikk

Egyre gyorsabban tűnnek el a világ őserdei

2018. június 24.

Közel 90 ezer négyzetkilométerrel csökkent a világ őserdeinek területe 2014 és 2016 között, ami húsz százalékkal gyorsabb ütemű pusztulást jelent az előző tíz évhez képest. A műholdas felvételek tanúsága szerint az erdőirtás megfékezésére irányuló több évtizedes erőfeszítések ellenére a világ háborítatlan őserdőinek csaknem tíz százaléka pusztulásnak indult, vagy egyszerűen a fakivágás áldozatává vált az ezredforduló óta.

A szakértők szerint az őserdők pusztulása globális tragédia. Az elmúlt 17 évben napi szinten több mint 200 négyzetkilométerrel csökkent ezen erdőségek területe.

Teljes cikk

Tizenkét új állatfajt fedeztek fel az Amazonas vidékén

2018. június 27.

A most felfedezett tizenkét fajt – köztük békákat, gyíkokat és baglyokat – eddig még nem katalogizálták. A két expedíció alatt mintegy kétszáz állat- és növényfaj több mint ezerhétszáz példányát vizsgálták meg.

Az expedíció egyik célja az volt, hogy többet tudjanak meg a Loxopholis nevű gyíkfaj szaporodásáról. Ezek a hüllők közösülés nélkül szaporodnak. Néhány alfajuk kizárólag nőstényekből áll.

Teljes cikk

Videóra vették a férfit, akihez sosem ért el a civilizáció

2018. július 28.

Egy amazonasi törzs utolsó tagjáról készített felvételt egy brazil alapítvány. A férfi 60 év körüli lehet, és még sosem került kapcsolatba a civilizációval.

Már több mint 20 éve él egyedül, a törzs többi tagját ugyanis korábban megölték az esőerdőben. A férfi jó fizikai állapotban van.

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)

A hatóságok azt mondják: továbbra sem veszik fel vele a kapcsolatot. Vagyis hagyják, hogy ugyanúgy éljen, ahogy eddig.

Forrás: M1, hirado.hu

 

Teljes cikk