hőség” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 11

A Közel-Keleten mérték az eddigi legmagasabb minimum-hőmérsékletet

2018. július 03.

2011-es rekord dőlt meg a múlt héten Ománban. Ráadásul nem egy, hanem két egymást követő nap is meghaladta a minimum-hőmérséklet az eddig mért legmagasabb értéket.

Omán Quriyat településén dőlt meg az eddigi minimum-hőmérsékleti világrekord június 26-án. Még az éjszakai órákban is alig csökkent a hőmérséklet 42,6 Celsius-fok alá.

Teljes cikk

Hazánkba is megérkezett a kánikula

2018. július 30.

Már hat megyében és a fővárosban van másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt. Sok helyen osztanak vizet, locsolják az utakat, de népszerűek a párakapuk is. A csúcsértékek ma is 34 Celsius-fok körül lesznek, így az orvosok azt tanácsolják, hogy aki teheti, húzódjon árnyékba vagy keressen egy légkondicionált helyiséget – közölte az M1 Híradója.

A rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől országosan életbe léptették a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre már csaknem az ország felére – köztük Budapestre is – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. A napi középhőmérséklet délután 29 és 34 Celsius-fok között alakulhat. Kedden tovább fokozódik a hőség. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között valószínű.

Teljes cikk

Portugáliában 45–50 fokos meleg várható

2018. július 31.

Hazánkban az idén még nem fordult elő úgynevezett „forró nap”, vagyis nem emelkedett 35 fok fölé a maximumhőmérséklet – elviselhetetlen hőségre számíthatnak viszont az elkövetkező napokban az Ibériai-félsziget lakói.

Ezen a nyáron a hőmérséklet még nem emelkedett 35 Celsius-fok fölé Magyarországon, és a mostani kánikulai időszak alatt sem sok helyen lépi túl ezt a küszöbértéket. Bár a magas páratartalom és a trópusi éjszakák miatt sokaknak gondot okozhat elviselni ezt az időjárást is, de az idei szezon nálunk inkább abban rendkívüli, hogy ez idáig nem fordult elő úgynevezett nap – amikor forró napokon a maximumhőmérséklet meghaladja a 35 °C fokot – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Teljes cikk

Az év eddigi legmelegebb hetében járunk

2018. augusztus 07.

Szerdától péntekig jó eséllyel meghaladja a hőmérséklet az év eddigi legmagasabb maximumát (36,6 Celsius-fok), amelyet július 29-én Budakalászon mértek: az még bizonytalan, hogy mikor, milyen értékekkel tetőzik és meddig tart a hőség – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Kifejtették: az országban egyre több helyen közelebb lehet majd a délutáni hőmérséklet a 35 fokhoz, mint a 30 fokhoz. Országszerte ez az időszak hozhatja az év eddigi legmelegebb napjait. Ugyanakkor megjegyezték: ez egyáltalán nem ritka augusztus első felében. Mutatja ezt, hogy az erre az időszakra érvényes napi maximumrekordoktól 39, 40 fok körül vannak.

Teljes cikk

Tömegével pusztulnak a halak a Rajna svájci szakaszán

2018. augusztus 08.

A hőség miatt már több mint egy tonna elpusztult pénzes pért fogtak ki a Rajna svájci szakaszán, az ország északi részén lévő Schaffhausen kantonnál.

A víz hőmérséklete 27 Celsius-fok fölé emelkedett, amely elviselhetetlen a lazacfélék családjába tartozó, a hideget kedvelő faj számára.

Teljes cikk

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

2018. augusztus 21.

A hőség miatt néhány megyére és a fővárosra a másodfokú figyelmeztetést is kiadták keddre. Emellett az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: a középhőmérséklet több helyen eléri a 25, 26, főként a középső területeken a 27 Celsius-fokot. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Az ország többi területén – Vas és Zala megye kivételével – elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Teljes cikk

Vigyázzunk egymásra és magunkra a hőségben

2018. augusztus 22.

Péntekig 25 Celsius-fok fölött marad az átlaghőmérséklet. Ilyenkor az egészséges emberi szervezetnek is több folyadékra van szüksége, és egy-két, légkondicionált helyen eltöltött óra is sokat segíthet abban, hogy a szervezet elviselje a hőséget – monda el a Krónikának Páldy Anna főorvos.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szaktanácsadója arra figyelmeztetett, hogy a nagy melegben különösen oda kell figyelni az idősekre, a krónikus betegekre és a kismamákra.

Teljes cikk

Tartós hőségre figyelmeztetik az országot

2018. augusztus 23.

A napi középhőmérséklet általában 25, 26 Celsius-fok körül alakul: a tartós hőség miatt Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben – írta az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Az előrejelzés szerint a többórás napsütés mellett szórványosan, legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben alakulhat ki zápor, zivatar. A szél időnként megélénkülhet, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

Teljes cikk

Kártevők hada fenyeget német nagyvárosokat

2018. augusztus 26.

Vészesen elszaporodtak a patkányok több német nagyvárosban, köztük Berlinben és Hamburgban – írta a napokban a Bild című német lap. Szemtanúkra hivatkozva azt írja a honlapján a napilap, hogy például a német fővárosban már az emberektől sem félnek a rágcsálók.

A veszélyes rágcsálók Berlin néhány negyedében már napközben is gyakran feltűnnek, és nem félnek az emberektől. A patkányészlelések száma 4-5 éve folyamatosan emelkedik, és a patkányirtó akciók száma tavaly először meghaladta a tízezret – mondta a lapnak Sylvia Kostner, a városi egészségügyi és szociális hivatal munkatársa.

Teljes cikk

A negyedik legmelegebb év lehet az idei

2018. november 29.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) Genfben kiadott közleménye szerint egyre erősebben érezni a globális felmelegedés hatásait.

Az ENSZ-szervezet rámutatott, hogy a 19. század közepe óta az elmúlt négy évben mérték a négy legmagasabb éves átlaghőmérsékletet. Az eddigi 20 legforróbb évet az elmúlt 22 évben mérték.

Teljes cikk