svájc” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Beindítják a világ legrégebbi atomerőművét

2018. március 08.

Három évvel a mintegy ezer potenciális meghibásodási forrás felfedezése után március végén ismét hálózatra kapcsolják a világ legidősebb atomerőművét, a svájci Beznau 1-es blokkját.

A helyi atomenergia-felügyelet (ENSI) jelentése szerint az erőmű üzemeltetője, az Axpo hitelt érdemlően bebizonyította, hogy a reaktorblokk nyomásálló acélburkolatában korábban felfedezett anyaghibák nem jelentenek biztonsági kockázatot.

Teljes cikk

Mikroműanyaggal szennyezettek a svájci természetvédelmi területek

2018. május 03.

A Berni Egyetem kutatói a svájci természetvédelmi területek ártereiben és a jóval távolabbi, hegyekkel borított vidékeken is kimutatták a műanyag-szennyezettséget.

a nemrégiben megjelent tanulmány készítőinek becslése szerint nagyjából 53 tonna mikroműanyag – a kutatók az öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagrészecskéket vizsgálták – található a svájci természetvédelmi területek ártéri talajának felső öt centiméterében.

Teljes cikk

Tömegével pusztulnak a halak a Rajna svájci szakaszán

2018. augusztus 08.

A hőség miatt már több mint egy tonna elpusztult pénzes pért fogtak ki a Rajna svájci szakaszán, az ország északi részén lévő Schaffhausen kantonnál.

A víz hőmérséklete 27 Celsius-fok fölé emelkedett, amely elviselhetetlen a lazacfélék családjába tartozó, a hideget kedvelő faj számára.

Teljes cikk