tiszató” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Nyári szintjén a Tisza-tó

2018. május 05.

Feltöltötték nyári vízszintjére Magyarország második legnagyobb vízfelületét: a 127 négyzetkilométer kiterjedésű tározót több millió köbméter vízzel frissítették fel, amíg elérte a 725 centimétert. Ezt a mesterséges létesítményt üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője közölte az MTI-vel.

Lovas Attila elmondta: a tavaszi árvíz miatt az idén egy ütemben töltötték fel az ország második legnagyobb tavát. Az árhullám levonulása után, április 17-én kezdődött el a duzzasztás 675 centiméterről, és április végéig 725 centiméterre nőtt a tó vízszintje. A duzzasztás napi 5 centiméterrel történt, így naponta hozzávetőleg ötmillió köbméter jó minőségű vízzel gyarapodott a Tisza-tó.

Teljes cikk

Népszerű a látogatók körében a Tisza-tavi Ökocentrum

2018. május 09.

Április végén ünnepelte fennállásának hatodik a Tisza-tavi Ökocentrum, amely Európában is egyedülállónak számít 735 ezer liter össztérfogatú édesvizű akváriumrendszerével.

Az óriásakváriumban rengeteg hazai halfajta tekinthető meg. Köztük az egykor hazánkban is elterjedt, hatalmas termetű viza.

Teljes cikk

Téli szintjére állítják be a Tisza-tavat

2018. szeptember 29.

A biztonságos üzemeltetés és az árvízvédelem miatt csökkenti a Tisza-tó szintjét az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

Az egy centiméteres szintcsökkenéséhez mintegy egymillió köbméter vizet kell leengedni. A Kötivizig honlapján szereplő adatok szerint a tározó ürítése két ütemben történik.

Teljes cikk