Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

A légszennyezettség miatt tüntettek Koszovóban

Több száz koszovói tüntetett Pristinában szerdán azért, mert a magas légszennyezettség miatt a hatóságok megtiltották a gépjárműforgalmat a város központjában.

A légszennyezettség meghaladja Pristinában a kínai városok mutatóit is

A hatóságok az utóbbi néhány napban arra kérték a pristinaiakat, amennyiben lehetséges, ne hagyják el otthonaikat, ugyanis a levegő szennyezettsége elérte a kritikus szintet. A Koha Ditore helyi lap beszámolója szerint a légszennyezettség mértéke meghaladja az egyik legszennyezettebb kínai város, Sanghaj mutatóit is.

Pristinában a hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy ne nagyon hagyják el otthonaikat a légszennyezettség kritikus mértéke miatt. Képünk illusztráció (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)

A gépjárművek kitiltását fél megoldásnak tartják

A tiltakozók azt követelték, hogy a kormány tegyen valamit a levegő megtisztítása érdekében, szerintük ugyanis a gépkocsik kitiltása nem jelent tartós megoldást. A tüntetők nagy része, illetve a megmozdulást biztosító rendőrök többsége is védőmaszkot viselt a szennyezett levegő miatt.

Szemléletváltás szükséges a fűtés terén

A légszennyezettség legfőbb oka a Pristina közelében lévő két, szénnel fűtött hőerőmű, emellett a lakosság nagy része is főleg szilárd tüzelőanyaggal, szénnel és fával fűt.

Forrás: MTI