Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Tíz év alatt majdnem kétszázmilliárd forint jut öntözésre

A hatékony és fenntartható vízgazdálkodás elérésének érdekében a kormány 2020–2030 között évente 17 milliárd forint állami forrást biztosít öntözési célú fejlesztésekre – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A NAK elnöke megbeszélést folytatott Áder János köztársasági elnökkel és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) vezetőségével a vízgazdálkodást érintő kérdésekről és a fúrt kutakról. A megbeszélés egyik témája az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek ítélt vízgazdálkodási törvény volt – tudatta a kamarai elnök. Győrffy Balázs közölte, a találkozón egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdaság létfeltétele és fejlődésének egyik sarokpontja az öntözés, amelyet kizárólag fenntartható módon szabad megvalósítani.


Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Ötszörösére növelnék a gazdák az öntözhető terület nagyságát

A jelenlegi 80 ezer hektár helyett több mint 370 ezer hektáron öntöznének a jövőben a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) öntözési vízigényfelmérésének eredményei szerint.

Jóval nagyobb területet kellene öntözni a jövőben, mint azt tervezték

A NAK MTI-nek küldött közleménye szerint tavaly december 1. és idén január 31. között mintegy 40 ezer termelő megkeresésével 1,15 millió hektár területet mértek fel a falugazdászok. A felmérésből kiderült, hogy bár a tavaly októberben megjelent öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló tervezet a 80 ezer hektáros öntözött területet minimum 300 ezer hektárra emelné, a felmérés szerint a valós igények jóval meghaladják a stratégiában prognosztizált területet.