Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Videóra vették a férfit, akihez sosem ért el a civilizáció

Egy amazonasi törzs utolsó tagjáról készített felvételt egy brazil alapítvány. A férfi 60 év körüli lehet, és még sosem került kapcsolatba a civilizációval.

Már több mint 20 éve él egyedül, a törzs többi tagját ugyanis korábban megölték az esőerdőben. A férfi jó fizikai állapotban van.

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Mauricio Duenas Castaneda)

A hatóságok azt mondják: továbbra sem veszik fel vele a kapcsolatot. Vagyis hagyják, hogy ugyanúgy éljen, ahogy eddig.

Forrás: M1, hirado.hu

 


Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Tizenkét új állatfajt fedeztek fel az Amazonas vidékén

A most felfedezett tizenkét fajt – köztük békákat, gyíkokat és baglyokat – eddig még nem katalogizálták. A két expedíció alatt mintegy kétszáz állat- és növényfaj több mint ezerhétszáz példányát vizsgálták meg.

Az expedíció egyik célja az volt, hogy többet tudjanak meg a Loxopholis nevű gyíkfaj szaporodásáról. Ezek a hüllők közösülés nélkül szaporodnak. Néhány alfajuk kizárólag nőstényekből áll.


Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Egyre gyorsabban tűnnek el a világ őserdei

Közel 90 ezer négyzetkilométerrel csökkent a világ őserdeinek területe 2014 és 2016 között, ami húsz százalékkal gyorsabb ütemű pusztulást jelent az előző tíz évhez képest. A műholdas felvételek tanúsága szerint az erdőirtás megfékezésére irányuló több évtizedes erőfeszítések ellenére a világ háborítatlan őserdőinek csaknem tíz százaléka pusztulásnak indult, vagy egyszerűen a fakivágás áldozatává vált az ezredforduló óta.

A szakértők szerint az őserdők pusztulása globális tragédia. Az elmúlt 17 évben napi szinten több mint 200 négyzetkilométerrel csökkent ezen erdőségek területe.

Címkék:

Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Térkép mutatja hol találhatók Európa utolsó őserdei

Olyan erdőségekről van szó, amelyekben nagyon kicsi az emberi beavatkozás mértéke, és ahol az ökológiai folyamatok még a legtermészetesebb módon zajlanak.

A térkép megmutatja, hogy Európában az őserdők csak a kieső, civilizációtól távoli területeken találhatók meg, többnyire igen kis területen. Bár az azonosított őserdők 89 százaléka természetvédelmi területen fekszik, a tudósok szerint mégis veszély fenyegeti őket.