Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

A szendvicsfogyasztás klímakárosító hatása az autóforgaloméval vetekszik Nagy-Britanniában

Ki gondolná, hogy a szendvicsfogyasztás is hatással lehet a klímára? Pedig nemrégiben a Manchesteri Egyetem kutatói erre a megállapításra jutottak.

A szendvicsfogyasztás ugyanannyi szén-dioxidot termel, mint az autóforgalom

A Brit Szendvics Szövetség (BSA) adatai szerint az Egyesült Királyságban évente 11,5 milliárd szendvicset fogyasztanak, ezek fele készül házilag. A szendvicsek fogyasztása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő mintegy 9 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

A húsos szendvicsek károsak leginkább a környezetre

A szakértők közelebbről megvizsgálták a szendvicsek klímakárosító hatását, és negyven különböző fajtát elemeztek. Ezek alapján a környezetre leginkább károsaknak a szalonnát, sonkát vagy disznóhúsból készült felvágottat tartalmazó és a sajtos vagy rákos szendvicseket találták.

Az üzletekben forgalmazott szendvicsek előállítása során több mint ezer gramm szén-dioxid is termelődhet 

Az éghajlat számára leginkább káros hatása az üzletekben árusított, tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvicseknek van. Egy ilyen szendvics előállításakor a kutatók számításai szerint több mint 1400 gramm szén-dioxid termelődik, annyi, amennyit egy gépkocsi majdnem 20 kilométer megtétele alatt bocsát ki. Ezért a tudósok azt javasolják, a környezetvédelem érdekében inkább mindenki otthon készítse el sonkás-sajtos szendvicsét.

A kép illusztráció (MTI-fotó: Balázs Attila)

A receptek megváltoztatásával és a csomagolások csökkentésével javítható a helyzet

Az élelmiszeripar számára is javaslattal élnek a manchesteri szakértők. Véleményük szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértéke megfelezhető, ha megváltoztatják a recepteket vagy csökkentik a csomagolást, és újrahasznosítják azt. A szavatossági időt is meg kell hosszabbítani, ezáltal a BSA adatai szerint legalább kétezer tonna hulladékot meg lehetne spórolni.

Nem szabad félvállról venni a javaslatokat

A szendvicsfogyasztás vizsgálata nem játék a szakemberek szerint. A szendvicsek a brit étrend alapvető élelmiszerei, melyek jelentős területet foglalnak el az élelmiszerpiacon. A klímaváltozásra gyakorolt hatásuk vizsgálatát pedig komolyan kell venni.

Forrás: MTI