Élő Bolygó blog
Élő Bolygó blog

Gyorsuló ütemben tűnnek el madárfajok

Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, és az állatok az ember megjelenése előtti korokhoz képest ezerszer gyorsabban tűnnek el norvég kutatók szerint.

Folmer Bokma, az Oslói Egyetem kutatója és munkatársai egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a fajok manapság csupán mintegy 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban számították. „Az ember megjelenése előtti korokhoz képest az állatok ezerszer gyorsabban tűnnek el” – mondta el Bokma.


Az információk alátámasztják számos kutató elméletét: eszerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amelyet az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít. Eredményeiket a kutatók a Biology Letters című szaklapban mutatták be.

Jelenleg mintegy 11 ezer madárfaj él a Földön, miközben az elmúlt 500 év során 187 faj halt ki és sok további fajnak csökkent az állománya. Számításaik során az oslói kutatók figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése. Bokma és kollégái elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között.

Felsőbb, azaz rosszabb kategóriába került 361 faj, populációjuk csökkent, veszélyeztetettségük szintje növekedett, még ha nem is haltak ki.

„Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem a természetes élőhelyek tönkretétele az emberi tevékenység révén” – mondta Bokma.

Kiemelte ugyanakkor a kutatás pozitív üzenetét: kiderült belőle ugyanis, hogy a fajvédelmi projekteknek jelentős hatása van. Ezek az intézkedések gondoskodnak arról, hogy a fajok kihalási aránya mintegy 40 százalékkal csökkent. A fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt – hangsúlyozták a szakértők.

A címlapfotó illusztráció, a képen fészkét építi egy füsti fecske (Hirundo rustica) Karancslapujtőn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével – a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett műfészkek, sárgyűjtőhelyek létesítésével érhető el. (Fotó: MTI Fotó: Komka Péter)